Пластични каци за комина

 

Еден од производите што во последните години стана незаменлив во домаќинството, индустријата или земјоделството се пластичните каци. Се произведуваат во различни запремини, со или без капак што може да се отстранува. Пластичните каци се вертикални отворени пластични резервоари. Материјалот од кој се прават е отпорен на сончево зрачење, а постојан е и на ниски и високи температури од минус 30 степени Целзиусови до над 60 степени.

Ако додадеме и следниве особини како што се дека не примаат мириси и вкусови на супстанциите што се чуваат во нив, што значи дека истите и не ги одаваат, го прави овој производ како поливалентен за примена при складирањето на вода, како каци за вода без разлика дали станува збор за пиење или техничка вода.

Контактирајте не

Комина е термин што се користи за опишување на остатоците од овошје што останале по процесот на цедење сок за производство на вино, ракија или други ферментирани производи. Во суштина, комината претставува пулпа на овошјето, кори, семки и понекогаш дршки што останале откако од овошјето се извлече течноста. Овие остатоци сè уште содржат одредена количина на сок или шеќер, па затоа често се користат во процесот на дестилација за производство на алкохолни пијалаци, како што е ракијата.

Овие каци се дизајнирани да бидат изузетно сèстрано корисни, што ги прави корисни за различни намени.

Каци за ракија

Каци за ракија често се користат за почетните фази на ферментацијата на комината, каде што пулпата од овошјето и другите остатоци по цедењето на сокот се оставаат да ферментираат пред дестилација. Пластичните каци се идеални за оваа цел бидејќи не реагираат со алкохолот и не апсорбираат мириси, што значи дека ја зачувуваат чистотата и квалитетот на ракијата за време на ферментацијата.

Исто така, леснотијата за манипулација и отпорноста на екстремни температури ги прават практичен избор за складирање и зачувување на комината за време на овој чувствителен процес.

Каци за овошје и зеленчук

Каци се исто така користат за чување и ферментација на различни видови овошје и зеленчук. На пример, за складирање на грозје тогаш тие се совршени за чување на кисела зелка, кисели краставички или било кој друг вид на ферментиран зеленчук.

Пластичните каци овозможуваат херметичко затворање, со што се спречува влез на воздух и се обезбедува правилен процес на ферментација. Поради нивната отпорност на хемикалии и леснотијата за чистење, овие каци се идеални за зачувување на здравјето и хигиената на производите.

Каци за комина, џибра, чување клоцки, грозје, ферментација на овошје и зеленчук

Поради сите карактеристики кои ги поседуваат, пластичните каци се неуништливи, а на пазарот прво се појавија како замена за старите дрвени каци за комина или клоцки како што на некои места се вика ферментацијата на овошјето.

По сите предности во однос на дрвените каци, пластичните каци за комина се користат и за ферментација на зеленчук, на пример како каци за кисела зелка. Така што може да ги користите во текот на целата година бидејќи може да се користат сезонски прво како каци за комина, а потоа како каци за кисела зелка. Во текот на зимата може во нив да чувате сите видови прашкасти и зрнести материи (сточна храна). Како каци за вода може да ги користите по потреба села година.

Пластичните каци поставувајте на рамна подлога, може да стојат на рамни површини, не ставајте ништо под нив, бидејќи нема потреба.

Лесни се за пренос, а поради отпорноста на сите атмосферски влијанија може да се чуваат во сите временски услови и таму каде што вам ви одговара.

Карактеристики на пластичните каци за комина и ракија

  • мала маса – лесни за манипулација
  • долготрајни – практично неуништливи (рок на траење минимум 50 години)
  • отпорни на сите хемиски влијанија
  • не зависат од временските прилики (ни Сонцето ни мразот не можат да им направат ништо)
  • се одржуваат со миење само со вода

Што се Каци со воден дихтунг и кој е нивниот принцип на работа?

Каци со воден дихтунг претставуваат иновативно решение во процесот на ферментација на овошје и зеленчук, особено популарно во производството на вино и ракија. Овој тип каци е дизајниран така што овозможува контролирано и ефикасно вриење, со максимално зачувување на квалитетот и аромата на содржината.

Принцип на работа:

Каци со воден дихтунг имаат специфичен дизајн кој вклучува воден канал или појас сместен на врвот на кацата, од надворешната страна. При затворање, капакот на кацата се поставува така што се потопува во водата внатре во овој канал, со што се создава воден заптивач. Овој заптивач спречува влез на воздух во кацата, а истовремено овозможува ослободување на гасовите што се создаваат за време на процесот на ферментација, благодарение на еднонасочниот вентил сместен на врвот на капакот.

На овој начин, кацата е херметички затворена, што го поттикнува ферментацијата и го чува квалитетот на содржината од надворешни влијанија.

Приклучоци на каци за ракија и комина:

  • Приклучок за истакнување – Стратешки поставен на дното на кацата, овој приклучок олеснува брзо и ефикасно празнење на содржината како што е комината, по завршената ферментација. Неопходен е алат во процесот на производство на вино и ракија, особено во финалните фази кога е потребно да се истакне готовиот производ без нарушување на седиментот.
  • Чешма – Идеална за каци кои служат како резервоари за вода или комина или складирање на готови течности. Чешмата овозможува едноставно и контролирано дозирање на содржината, без потреба за преместување на тешката каца или отворање на капакот, со што се минимизира ризикот од контаминација.
  • Капак со дршка (руква) – Ергономски дизајниран капак опремен со дршка значително го олеснува отворањето и затворањето на кацата, правејќи ги процесите на додавање или вадење на содржината изузетно практични. Дршката на капакот обезбедува и подобра контрола при манипулација со капакот, особено во случаи кога каците се полни или тешки.
  • Пловечки капак – Специјално дизајниран за потребите на чување на содржини кои бараат минимален контакт со воздухот, како што се купусот или виното. Пловечкиот капак се прилагодува на нивото на течноста, обезбедувајќи херметичка изолација и очувување на квалитетот на ферментираната содржина.

Прилагодливост и персонализација:

  • Бои – Иако каците стандардно се црни, можна е изработка во сина, зелена и бела боја за да се задоволат естетските барања на купувачите или за да се обезбеди подобра интеграција со околината во која се користат каците.
  • Дополнителни приклучоци – Според потребите на купувачите, може да се додадат и други приклучоци како вентили за воздух, сензори за ниво на течноста или специјализирани приклучоци за поврзување со други уреди или инсталации.

Преку оваа разновидност на приклучоци и опции за прилагодување, каците за комина стануваат неизбежен алат во модерното домаќинство, индустрија и полјопривреда, нудејќи на корисниците можност да оптимизираат и поедностават своите процеси поврзани со ферментацијата и складирањето.